Sneller herstel van ketose

Nog even en dan is de 70e verjaardag van een idee dat pas recent breed omarmd is.

Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat Robert B. Johnson, Universiteit van Maryland, pleitte voor behandeling van koeien met ketose met glycerol. Hij liet zien dat zowel propyleenglycol als glycerol waardevolle behandelingen zijn én dat koeien maar een kleine dosis propyleenglycol kunnen verdragen en een grotere dosis glycerol.

Waarom dan de 70 jaar vertraging? Tot voor kort was glycerol te duur om koeien mee te behandelen. Door industriële veranderingen is dit inmiddels een stuk betaalbaarder geworden. Desalniettemin wordt alleen propyleenglycol nog door veel veehouders in kleine herhaalde doseringen gegeven.

De combinatie van beide middelen geeft betere resultaten dan wanneer je maar een van beide gebruikt. Glycerol en propyleenglycol volgen verschillende metabolische routes; dit betekent dat je zowel een snelle energietreffer als een duurzame bron krijgt. De effectiviteit van deze combinatie betekent uiteindelijk minder toediening per koe en een sneller herstel, dit scheelt ene hoop werk.

Pomp-drenchen met water is noodzakelijk om een goed resultaat te behalen en het is niet nodig de behandeling te herhalen; een keer is voldoende. Dit kan echter alleen gedaan worden met glycerol van farmaceutische kwaliteit, goedkopere varianten zijn giftig.

De combinatie van beide producten is bij veeartsen te koop onder de naam SELEKT Glycerol plus, de fles bevat 1 dosering.

Probeer het en vergeet dan niet om volgend jaar te proosten op Dr. Johnson!

SELEKT Glycerol Plus bottle with cow