SELEKT en Blauwtong bij kleine en grote herkauwers, wat zijn onze opties

Afgelopen dagen zien we dat het gebied waarin Blauwtong uitgebroken is, enorm uitgebreid is. We hebben veel contact gehad met dierenartsen en veehouders die vragen hadden over de mogelijke ondersteuning van zieke dieren met de SELEKT producten.

SELEKT Pump-and-BucketMet name de ernstige zwelling van de kop bij schapen, zorgt ervoor dat eten en drinken zeer bemoeilijkt wordt. Deze dieren kunnen ook slecht slikken, wat ook het oraal ingeven van supplementen en water vermoeilijkt. Ondanks dat er goede controle op het ingeven van slangen moet plaatsvinden, is dit relatief veiliger dan vloeistof ingeven met een drenchgun, om verslikpneumonie te voorkomen.

Ook de pijnlijke zweren en het gebrek aan eetlust kunnen ervoor zorgen dat besmette dieren stoppen met eten en kunnen overlijden. Het is raadzaam om tijdig met ondersteuning d.m.v. orale vloeistoftherapie te beginnen om de penswerking en de energiebalans te behouden.

De meeste herkauwers met Blauwtongverschijnselen ontvangen, mogelijk naast antibiotica als bescherming tegen secundaire infecties, NSAIDs. Belangrijk is om gedehydreerde dieren tijdig van voldoende vloeistof en elektrolyten te voorzien d.m.v. vloeistoftherapie, om zo nierschade te voorkomen bij hypovolemie (Katsouloset al., 2020) .

Bij ongeveer 60% van zieke herkauwers (bij diverse indicaties) is hypovolemie geconstateerd (Roussel et al., 1998). Het is daarom belangrijk om dieren met koorts die minder of niet eten snel te rehydreren. Daarnaast kunnen we ze van nog meer belangrijke nutri├źnten voorzien zoals Calcium(propionaat), Magnesium en Gist.

Dieren die nog zelf water willen opnemen, kunt u SELEKT Restore als drinkwater voorzetten. Gebruik hiervoor een oplossing van 1 zakje in 20 liter water. Ververs het water 1 x per 12 uur. De Dextrose die in Selekt Restore zit, maakt dit het enige product uit ons assortiment wat smakelijk is.

SELEKT-Restore-Off-Feed-Glycerol-PlusZieke dieren die niet meer zelf willen drinken, kunt u SELEKT Restore drenchen. Indien deze dieren ook niet eten, kan een combinatie gemaakt worden met SELEKT Off Feed. Indien de rehydratiestatus van het dier nog goed is, kan men ook alleen SELEKT Off Feed gebruiken om eetlust te stimuleren en dehydratie te voorkomen. Uiteraard kunnen deze 2 producten gecombineerd worden. Belangrijk is wel om dan nog steeds de juiste verdunning toe te passen: 1 zak per 20 liter water bij grote herkauwers en in verhouding voor kleine herkauwers (SELEKT Off Feed 90 g in 2.7 liter en SELEKT Restore 90 g in 4,5 liter). Ook de SELEKT Glycerol Plus kan een hulpmiddel zijn voor dieren die in een negatieve energiebalans zitten. Deze kunt u minimaal 1 op 1 verdunnen, maar beter is de verhouding 1 op 10. Uiteraard kunt u de SELEKT Glycerol Plus toevoegen aan de andere SELEKT drenchproducten. Er hoeft dan niet extra rekening te worden gehouden met de verdunning.

Wij kunnen u van een uitgebreide handleiding in de vorm van een gelamineerde kaart, kleine emmertjes en doseerschepjes voorzien om het gebruik van onze drenchproducten bij kleine herkauwers te vereenvoudigen.

De SELEKT Mini-Drencher is uitermate geschikt om kleine herkauwers te drenchen. Deze kan uiteraard aan een SELEKT drenchpomp gekoppeld worden, maar eventueel ook met een kleine trechter is het mogelijk om orale vloeistoftherapie toe te passen.

Wij wensen iedereen die herkauwers heeft (of te maken heeft) met Blauwtong veel sterkte. Hopelijk blijft de schade beperkt en kunnen we dit snel achter ons laten.

 

 

SELEKT Mini-Drencher